Foto's

Catherine Deneuve

Catherine Deneuve (°1943)

Catherine Deneuve is een beroemde Franse actrice met een indrukwekkende carrière die zich uitstrekt over meer dan zes decennia. Ze werd geboren op 22 oktober 1943 in Parijs, Frankrijk. Deneuve staat bekend om haar buitengewone talent en heeft in talloze films gespeeld, zowel in Frankrijk als internationaal.

Doorbraak: Deneuve kreeg haar grote doorbraak in de film “Les Parapluies de Cherbourg” (The Umbrellas of Cherbourg) uit 1964, geregisseerd door Jacques Demy. Deze film bracht haar internationale erkenning en maakte haar tot een icoon in de Franse cinema.

Samenwerking met gerenommeerde regisseurs: Ze werkte samen met enkele van de meest invloedrijke regisseurs in de filmgeschiedenis, waaronder Luis Buñuel in “Belle de Jour” (1967) en Roman Polanski in “Repulsion” (1965).

Awards en erkenning: Catherine Deneuve heeft talloze prijzen ontvangen gedurende haar carrière, waaronder de César Award voor Beste Actrice voor haar rol in “Le Dernier Métro” (The Last Metro) in 1981. Ze ontving ook een Academy Award-nominatie voor Beste Actrice voor haar optreden in “Indochine” (1992).

Stijlicoon: Naast haar acteerprestaties staat Deneuve bekend om haar tijdloze schoonheid en iconische stijl. Ze is vaak beschouwd als een mode-icoon en heeft samengewerkt met toonaangevende modehuizen.

Actief in verschillende filmgenres: Deneuve heeft in uiteenlopende filmgenres gewerkt, variërend van drama en romantiek tot komedie en thriller. Haar veelzijdigheid als actrice wordt vaak geprezen.

Maatschappelijke betrokkenheid: Catherine Deneuve heeft zich actief ingezet voor verschillende maatschappelijke kwesties, waaronder vrouwenrechten en humanitaire oorzaken.

Catherine Deneuve wordt vaak beschouwd als een van de grootste filmsterren in de geschiedenis van de Franse cinema en blijft een invloedrijk figuur in de filmwereld.

 

Catherine Deneuve is a famous French actress with an impressive career spanning more than six decades. She was born on Oct. 22, 1943, in Paris, France. Known for her extraordinary talent, Deneuve has starred in numerous films, both in France and internationally.

Breakthrough: Deneuve got her big break in the 1964 film “Les Parapluies de Cherbourg” (The Umbrellas of Cherbourg), directed by Jacques Demy. This film brought her international recognition and made her an icon in French cinema.

Collaborations with renowned directors: She worked with some of the most influential directors in film history, including Luis Buñuel in “Belle de Jour” (1967) and Roman Polanski in “Repulsion” (1965).

Awards and recognition: Catherine Deneuve has received numerous awards throughout her career, including the César Award for Best Actress for her role in “Le Dernier Métro” (The Last Metro) in 1981. She also received an Academy Award nomination for Best Actress for her performance in “Indochine” (1992).

Style icon: In addition to her acting skills, Deneuve is known for her timeless beauty and iconic style. She has often been considered a fashion icon and has collaborated with leading fashion houses.

Active in various film genres: Deneuve has worked in a variety of film genres, ranging from drama and romance to comedy and thriller. Her versatility as an actress is often praised.

Social commitment: Catherine Deneuve has been actively involved in various social issues, including women’s rights and humanitarian causes.

Catherine Deneuve is often considered one of the greatest film stars in the history of French cinema and remains an influential figure in the film world.