Foto's

Hedy Lamarr

Hedy Lamarr (1914-2000)

Hedy Lamarr was een Oostenrijks-Amerikaanse actrice en uitvinder. Ze werd geboren op 9 november 1914 in Wenen, Oostenrijk, en overleed op 19 januari 2000 in Casselberry, Florida, Verenigde Staten. Hedy Lamarr was een van de meest opvallende filmsterren van haar tijd, vooral in de jaren 1930 en 1940. Ze verscheen in tal van films, waaronder “Algiers” (1938) en “Samson and Delilah” (1949).

Wat Hedy Lamarr echter ook opmerkelijk maakte, was haar bijdrage aan de wereld van de wetenschap en technologie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte ze samen met componist George Antheil aan de ontwikkeling van een technologie genaamd “frequency hopping,” die later de basis vormde voor moderne communicatietechnologie├źn zoals Bluetooth en Wi-Fi. Haar werk op dit gebied werd echter pas echt erkend en gewaardeerd in de latere jaren van haar leven.

Hedy Lamarr was dus niet alleen een beroemde actrice, maar ook een innovatieve uitvinder die een blijvende impact heeft gehad op de moderne technologie.

 

Hedy Lamarr was an Austrian-American actress and inventor. She was born November 9, 1914, in Vienna, Austria, and died January 19, 2000, in Casselberry, Florida, United States. Hedy Lamarr was one of the most notable film stars of her time, especially in the 1930s and 1940s. She appeared in numerous films, including “Algiers” (1938) and “Samson and Delilah” (1949).

However, what also made Hedy Lamarr notable was her contribution to the world of science and technology. During World War II, she worked with composer George Antheil to develop a technology called “frequency hopping,” which later formed the basis for modern communication technologies such as Bluetooth and Wi-Fi. However, her work in this field was not truly recognized and appreciated until the later years of her life.

So Hedy Lamarr was not only a famous actress, but also an innovative inventor who had a lasting impact on modern technology.