Foto's

Marlene Dietrich

Marlene Dietrich (1901-1992)

Marlene Dietrich was a German-American actress and singer who was one of the most famous and influential figures in the entertainment industry during the 20th century. She was born on December 27, 1901, in Berlin, Germany, and passed away on May 6, 1992, in Paris, France.

Dietrich’s career began in Germany in the 1920s, where she worked in silent films and theater productions. She gained international fame for her role as Lola-Lola in the 1930 film “The Blue Angel,” directed by Josef von Sternberg. This film marked her transition to Hollywood, where she continued to work with von Sternberg in a series of successful films, including “Morocco” (1930), “Dishonored” (1931), “Shanghai Express” (1932), and “Blonde Venus” (1932).

Marlene Dietrich was known for her sultry and androgynous style, often wearing men’s clothing, tuxedos, and top hats. Her distinctive voice and unique persona made her an iconic figure in both the film and music industries. She also became a symbol of androgynous and gender-bending fashion, influencing many artists and performers.

During World War II, Dietrich used her fame to support the Allied forces. She performed for troops on the front lines and participated in war bond drives. Her patriotic efforts earned her the U.S. Medal of Freedom and the French Légion d’Honneur.

After the war, she continued her career in film, theater, and music, performing in various stage shows and releasing albums. Some of her popular songs include “Falling in Love Again” and “Lili Marlene.”

Marlene Dietrich’s later years were marked by her reclusive lifestyle and declining health. She spent much of her time in Paris and continued to make occasional public appearances. She passed away in 1992, leaving behind a legacy as an iconic actress, singer, and fashion trailblazer whose influence is still felt today.

 

Marlene Dietrich was een Duits-Amerikaanse actrice en zangeres die een van de beroemdste en invloedrijkste figuren was in de entertainmentindustrie tijdens de 20e eeuw. Ze werd geboren op 27 december 1901 in Berlijn, Duitsland, en overleed op 6 mei 1992 in Parijs, Frankrijk.

Dietrichs carrière begon in Duitsland in de jaren 1920, waar ze werkte in stomme films en theaterproducties. Ze kreeg internationale bekendheid door haar rol als Lola-Lola in de film “The Blue Angel” uit 1930, geregisseerd door Josef von Sternberg. Deze film markeerde haar overgang naar Hollywood, waar ze bleef werken met von Sternberg in een reeks succesvolle films, waaronder “Morocco” (1930), “Dishonored” (1931), “Shanghai Express” (1932) en “Blonde Venus” (1932).

Marlene Dietrich stond bekend om haar zwoele en androgyne stijl, waarbij ze vaak mannenkleren, smokings en hoge hoeden droeg. Haar kenmerkende stem en unieke persoonlijkheid maakten van haar een iconisch figuur in zowel de film- als de muziekindustrie. Ze werd ook een symbool voor androgyne en genderverruimende mode en beïnvloedde veel artiesten en artiesten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte Dietrich haar roem om de geallieerden te steunen. Ze trad op voor de troepen in de frontlinies en nam deel aan war bond drives. Haar patriottische inspanningen leverden haar de U.S. Medal of Freedom en het Franse Légion d’Honneur op.

Na de oorlog zette ze haar carrière voort in film, theater en muziek, ze trad op in verschillende toneelstukken en bracht albums uit. Enkele van haar populaire nummers zijn “Falling in Love Again” en “Lili Marlene”.

Marlene Dietrichs latere jaren werden gekenmerkt door haar teruggetrokken levensstijl en afnemende gezondheid. Ze bracht veel van haar tijd door in Parijs en bleef af en toe optreden in het openbaar. Ze overleed in 1992 en liet een nalatenschap achter als iconische actrice, zangeres en mode-avonturier wiens invloed vandaag de dag nog steeds voelbaar is.